Het aanrechtblad tegelen? Ja dat kan!

Tegels op je aanrecht leggen

Als je een keuken hebt dan wil je wel dat alles bij elkaar past, je zou er dan voor kunnen kiezen voor het aanrechtblad tegelen maar kan dat überhaupt wel? Het is het mooiste als je aanrechtblad en je muur bij elkaar aansluiten en overlopen maar voordat je dat beslist is het wel goed om te weten of het wel kan en mag. Het is belangrijk dat je dat goed van tevoren uitzoekt voordat je gaat beginnen met het aanrechtblad tegelen.

Mag je het aanrechtblad tegelen?

Om een antwoord te geven op de vraag mag je het aanrechtblad tegen is het antwoord ja maar je kunt niet iedere tegel op het aanrechtblad leggen. Het gaat om bepaalde harde tegels die ook een dikte hebben die op het aanrechtblad gelegd mogen worden. Je kunt dus niet naar de eerste de beste winkel gaan om tegels te halen die je vervolgens op je aanrechtblad legt.

Dit is waarom het betegelen van je aanrecht mooi is

Hoe werkt een aanrechtblad tegelen?

Ga voor jezelf goed na hoe het werkt en of je het zelf wel aan durft om het aanrechtblad te gaan betegelen. Je wilt niet de fout in gaan en dat het niet lukt, dat zou zonde zijn want dan moet je alles eraf halen en weer helemaal opnieuw gaan beginnen, of alsnog ervoor kiezen dat iemand het voor je komt doen. Het is niet zo dat je net als of een vloer dezelfde stappen kunt maken als wanneer je een aanrechtblad gaat betegelen. Je moet andere stappen en spullen nemen zodat je aanrechtblad er mooi uit komt te zien.

Wat voor tegels moeten er op een aanrechtblad?

De tegel die je wel op een aanrechtblad kunt tegelen zijn bijvoorbeeld glas, porselein of keramiek. Deze kunnen tegen de werkzaamheden die je in de keuken verricht en zullen daar dan ook niet door beschadigd raken. Het zou zonde zijn als je de verkeerde tegels erop tegelt en dat je daardoor al snel met beschadigde tegels komt te zitten. Dat kun je dan beter voorkomen door gelijk de goede tegels aan te schaffen. Bij de keuze van je tegels voor je aanrecht let je op:

  1. Dikte. Gebruik géén gewone wandregel – kijk naar vloertegels die enige druk en beschadigingen kunnen weerstaan. Denk aan je meest intense kookwoede: ga je iedere keer rustig de pannen en schalen op je keukenblad neerzetten? Kijk dus naar een hoog gewicht per m2. Let wel: hoe dikker, hoe steviger de basis moet zijn.
  2. Grootte. Groot. Klein. Afmetingen maakt niet uit.
  3. Kleur. Betonlook, houtlook, marmerlook.
Soorten tegels voor je aanrecht

Laat je het doorlopen?

Je kunt ervoor kiezen dat je dezelfde tegels op je aanrechtblad doet als dat je op de muur hebt. Op die manier wordt het 1 geheel en loopt het mooi door maar je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Dan kun je een ander soort tegel op je muur nemen dan dat je op je aanrechtblad hebt getegeld. Neem eens wat opties voor jezelf door en kijk wat je graag zou willen, tenslotte is het jouw keuken en moet jij er tijd in door brengen.

Zelf tegelen of beter een vakman laten komen?

Een aanrechtblad tegelen is wel iets anders dan een vloer of muur tegelen, het is goed dat van tevoren te beseffen. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden zoals dat er snel water op komt of dat er hitte op de tegels terecht kan komen. Om die reden moeten de tegels goed gelegd worden anders kunnen ze barsten. En let wel: we schrijven het als een eenvoudig recept, maar dat wil niet zeggen dat ook iedereen het allemaal zelf kan doen. Hieronder volgt een praktische uiteenzetting voor mensen met al enige tegelervaring.

MaterialenBenodigd Gereedschap:
Tegels
Tegellijm
Houtlijm, stuk hout voor afwerking (hardhout), Lak of beits voor het hout
Voorstrijk- of fixatiemiddel
Epoxy voegmiddel
Doek, spons
Tegelkruisjes voor rechtleggen (of tegelkoord)
Schroeven
Tegelsnijder, lijmkam, kwast, voegspaan
Decoupeerzaag en verstekzaag
Spanklem (echt regelen)
Boormachine, boren en schroeven
Schroevendraaier, rolmeter

Stap 1: Voorbereiding van je keukenwerkblad

Het werkblad dient stevig te zijn. Multiplex met een minimale dikte van 12 mm is het meest geschikte materiaal om te betegelen. Indien je het werkblad nog moet bevestigen op de keukenkasten, gebruik dan schroeven die je van onderaf, via de kasten, in het werkblad schroeft. Let er goed op dat de schroeven niet te lang zijn. Een spanklem is erg handig om het werkblad op zijn plek te houden. Bevestig voor het plaatsen van de tegels een houten rand aan het werkblad. Behandel deze hardhouten strook eerst met beits of lak. Meet de lengte van het werkblad met een rolmaat en zaag de hardhouten stroken op maat met een verstekzaag, zodat ze naadloos op elkaar aansluiten. Breng een ruime hoeveelheid houtlijm aan op de achterkant van de afwerkstroken en plaats ze tegen het werkblad. Gebruik enkele tegels op het werkblad om de juiste hoogte van de stroken te bepalen, waarbij de bovenkant van de tegels idealiter gelijk ligt met de bovenkant van de houten stroken.

Stap 2: Plaatsen van de tegels

Het werkblad moet schoon, droog en vetvrij zijn. Plaats de tegels eerst zonder lijm om te kijken welke patronen er mogelijk zijn. Bepaal zo waar je de gesneden tegels wilt hebben. Gebruikelijk is om te beginnen met hele tegels aan de voorzijde van het werkblad, en gesneden tegels tegen de muur te plaatsen. Breng met een kwast een laag voorstrijk- of fixatiemiddel aan op het werkblad. Laat drogen volgens de aanwijzingen. Verdeel nu de tegellijm gelijkmatig over het werkblad met een lijmkam. Werk per vierkante meter, breng niet te veel lijm tegelijk aan. Druk de tegels één voor één in de lijm. Voor het behouden van dezelfde tussenruimte, gebruik tegelkruisjes of een zogeheten tegelkoord. Vergeet niet tussen de tegels en de afwerkstrook om ruimte te houden.

Stap 3: Voegen en afronden

Is de lijm opgedroogd? Tijd voor voegen. Gebruik epoxy voegmiddel voor het betegelen van je keukenblad omdat dit duurzamer en vooral hygiënischer is dan gewone voegmiddelen. Let op: epoxy voegmiddel droogt snel (30 minuten). Werk dus met kleine delen tegelijk. Druk het zorgvuldig in alle voegen met een voegspaan. Verwijder overtollig voegmiddel direct met een vochtige spons zodat het niet uithard op de tegels. Andes bij het betegelen van wanden kun je beter geen voegspijker gebruiken. Houd de voegen op gelijke hoogte met de tegels, wel zo gemakkelijk straks als je je nieuwe betegelde werkblad wilt schoonmaken. Wacht tot het voegmiddel volledig is uitgehard. Reinig het werkblad dan nog eens grondig met een doek.

Tips voor het zelf betegelen van je keukenblad

  • Vloertegels. Zijn stukken harder dan wandtegels. Gebruik een tegelsnijder met diamant. Overal wel te huur. Slijpschijf geeft echt veel stof (ongezond) en kun je ECHT niet in huis gebruiken. Ook je buren zullen je niet dankbaar zijn en lege blikjes naar je gooien en lelijke verwensingen over de schutting werpen. En let op met gesneden tegels: SCHERP. Even schuren met schuurbloke.
  • Ondergrond. Laminaat is minder geschikt. Afhankelijk van de dikte van je tegels heb je een stevige ondergrond nodig. Heb je een laminaten werkblad? Beter verwijderen en vervangen met hout.
  • Primen. Nieuw hout is perfect. Oud hout dat al bewerkt is met olie zal moeilijk de houtlijm opnemen. Goed schuren, en houd het even.
  • Tegels leggen. Tegels die ambachtelijk vervaardigd zijn? Let erop dat die oneven kunnen zijn. Goed kijken hoe je ze legt. Overweeg andere tegels.
  • Afkitten. Voegmiddel wordt hard en kan barsten: gebruik dus kit voor de afwerking. Acrylaatkit is mogelijk bij de muurzijde, of zuurvrije siliconenkit. Gebruik bij de spoelbak altijd de zuurvrije siliconenkit gebruiken.
  • Voegen. Epoxy voegmiddel is weliswaar duurder maar scheelt je enorm in het schoonmaken, want dit is niet-poreus en het verkleurt niet. Of ga anders voor zwarte cementwortel: hoef je nooit schoon te maken! De middenweg? Cement op basis van acryllaat: droogt veel minder snel en biedt ook bescherming tegen water en vuil.
aanrechtblad betegelen

Kan ik mijn aanrechtblad op andere manieren dan betegelen vernieuwen?

Je aanrecht betegelen is één optie. Je hebt er meer. De snelste manier is om je keukenblad te upcyclen met plakfolie. Dat is beschikbaar voor je aanrecht in verschillende kleuren en soorten: effen, marmerlook, houtlook, terrazolook en de Franse knoflook. Meet je aanrecht nauwkeurig, voeg 5cm toe aan alle zijden, snijd de folie met IXO met snijopzetstuk of knip de folie op maat en verwijder het papier vanuit het midden. Een andere manier is om vanaf de korte te zijden te beginnen, te plakken op het aanrecht en steeds een stukje verder de beschermpapier eraf te trekken. Gebruik een kitspatel of een schraperset om alle lucht er gelijkmatig uit te drukken. De plakfolie moet goed vastzitten zonder speling, zodat er geen water tussen kan komen. Is het je eerste keer? Wees lief voor jezelf en houdt er rekening mee dat het toch wat meer tijd kost of dat je het een keer overnieuw moet doen.

Andere mogelijkheden naast plakfolie en betegelen zijn:

  • Fineren. Kortom: een houtlook. Fineer koop je online als dun houten plaatmateriaal. Koop de bijbehorende lijm en fineerhamer erbij. Na lijmen verwijder je de randen met een fineerzaag.
  • Koperverf. Niet de meest voedselhygiënische optie maar hé: je wilt keuze. Gebruik een snijplank nadat je keukenblad hebt geschilderd, en check regelmatig of het toch niet los laat. Eigenlijk een stom idee.
  • Epoxy. Dit is giethars waarmee je een coating maakt op je aanrechtblad. Epoxy is vloeibaar wanneer je het aanbrengt en wordt daarna keihard en waterbestendig. Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Let wel goed op de kwaliteit epoxy die je koopt: het is een polymer en kan onder invloed van zonlicht of UV verkleuren.
  • Beton cire. De betonlook maak je zelf met zogeheten beton cire. Je brengt het direct aan over het bestaande aanrecht. Je hebt nodig een menggarde, roller, verfbak, spaan, blokkwast. De ondergrond prime je eerst, en vervolgens schuur je die en maak je stofvrij.

2 gedachten over “Het aanrechtblad tegelen? Ja dat kan!”

  1. Pingback: Keuken tegels laten zetten of zelf doen? - Tegelhoek

  2. Pingback: Tegels in de keuken kies je zo – Klussen Gids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *