Huiseigenaren zullen kunnen beamen dat je zo nu en dan gewoon even toe bent aan iets anders. Die keuken zit er misschien al wel in sinds de aankoop, en die badkamer heeft toch echt wel zijn beste tijd gehad. Woonplezier is geen overbodige luxe: je hebt immers niet voor niets ooit de keuze gemaakt je eigen huis te kopen. Verbouwen is hiernaast ook nog eens een goede manier om de waarde van je huis te laten stijgen. Voor een duurzaam, modern en goed geïsoleerde woning zal de volgende bewoner vast en zeker sneller zijn portemonnee trekken. Het kostenplaatje van een verbouwing staat echter veel mensen tegen. Wij geven je tips om je volgende verbouwing te financieren.
Een goede voorbereiding
Voorbereiding is het halve werk, en zeker als het op een verbouwing aan komt. Het laatste wat je wilt, is immers langer dan nodig in een chaotisch rommelige woning vertoeven. Zorg er dus voor dat je van tevoren goed hebt uitgestippeld hoe jij je verbouwing gaat realiseren. Een verbouwingsplan kan jou én alle partijen helpen meer duidelijkheid te krijgen. Stel een budget vast, maar laat ruimte over voor onvoorziene kosten. Oriënteer goed op vergunningen, en vraag deze tijdig aan. Zet daarnaast alles (maar dan ook alles!) op papier. Je weet maar nooit.
Schenken
Als het goed is, heb je vóór je verbouwing dus al een helder beeld van hoe je het wilt aanpakken, en ook hoeveel het je gaat kosten. Met deze informatie kan jij kijken welke vorm van financiering het beste bij jou past. Een schenking wordt door veel ouders gedaan wanneer een kind zijn of haar huis verbouwd. Eenmalig mag er belastingvrij ruim een ton worden geschonken. Wanneer een ouder geld heeft liggen, kan een schenking dus een gigantische bijdrage leveren aan een verbouwing.
…of lenen
Voor de minder geprivilegieerden onder ons is een lening een realistischer middel om de verbouwing te financieren. Een persoonlijke lening kan naast je huidige hypotheek vaak prima geregeld worden. Een extra hypotheek is daarnaast vaak veel te hoog, vooral wanneer het maar om een kleine verbouwing gaat. Geld lenen voor een verbouwing wordt dan ook veelvoudig gedaan. De voordelen liegen er bovendien niet om: je betaalt geen notariskosten, hebt een vaste maandelijkse aflossing (dus zekerheid) en mag bij sommige verstrekkers tussentijds boetevrij aflossen.
Via overwaarde
Wanneer je woning inmiddels overwaarde heeft, kan je een tweede hypotheek nemen om je verbouwing te financieren. De bank kijkt dan eerst even of deze in verhouding is met je inkomen én je vaste lasten. Zoals gezegd, levert dit alleen niet altijd eieren voor je geld. Het kan zijn dat je duurder uit bent dan met een persoonlijke lening.
Zelf doen: sparen
Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen je zuurverdiende knaken in te zetten om die verbouwing te realiseren. Ondanks dat je het waarschijnlijk een tijdje gaat kosten om het bedrag bij elkaar te krijgen, hoef je geen leningen of een tweede hypotheek aan te vragen. Het nadeel is dan wel weer dat je in één keer al je geld in materieel en stenen stopt. Misschien doe je er liever wat anders mee.
Je huis meer waard maken
De meeste mensen die een huis hebben, zijn hier hartstikke blij mee. Het is hun plekje en als ze iets anders willen hebben aan dat plekje, dan hadden ze dat allang al gedaan. Dat is niet het geval en dat kun jij ook beamen. Maar goed, als je dan op een gegeven moment je huis wil verkopen en blijkt dat je toch niet zoveel voor je huis kunt krijgen dan je dacht, dan baal je. Je denkt dat het jouw droomhuis is dus dat anderen dit ook vinden, dus wil je graag even een stapje terugzetten. Je wil je afvragen waarom het niet zoveel waard is. Dat kan verschillende redenen hebben, maar het is vaak omdat je huis niet zo aantrekkelijk is voor anderen als het voor jou is. Je zult daarom misschien toch wat veranderingen moeten doorvoeren, of je hier nu blij mee bent of niet. Wij willen je best helpen met wat van die veranderingen, maar dan moet je ons daar de kans voor geven.
Lenen
Allereerst is het handig om te kijken naar een lening. Of je een lening moet gaan afsluiten of niet, hangt sterk af van de omstandigheden van het geval. Zo zul je moeten gaan kijken naar je wensen; wat voor veranderingen wil je doorvoeren? Maar ook naar je budget; wat heb je momenteel te besteden? Deze twee gecombineerd maken dat je mogelijk een lening moet aanvragen. Geld lenen voor een verbouwing wordt door veel mensen gedaan en daarom kun je hier ook best aan beginnen. Het is niets raars, het kan je op lange termijn meer geld opleveren en het kan ervoor zorgen dat je meer financiële ademruimte hebt met betrekking tot de veranderingen aan je huis. Daarnaast kun je mogelijk meer veranderingen doorvoeren dan je eerst had gedacht, ook mooi meegenomen.
Klein of groot?
Dan de vraag; klein of groot? We hebben het net al even genoemd, maar het geheel is sterk afhankelijk van het type verandering dat je gaat doorvoeren. Wil je een kleine verandering doorvoeren, dan zul je wellicht ook kleiner resultaat ervaren. Voor een grote verbetering geldt natuurlijk dat je dan meer effect zult hebben. Dit is allemaal afhankelijk van de omstandigheden van het geval, maar over het algemeen gaat dit zeker op. Daarnaast is het aan te raden om eens te kijken naar wat er allemaal bij zo’n grote of kleine verandering komt kijken. Heb je meer kosten dan alleen de verandering zelf of niet? Moet je (tijdelijk) je huis uit? Allemaal goed om over na te denken.
Stijl
Dan de stijl van je verandering. Mocht je een uitbouw, een dakkapel, een nieuwe badkamer of een nieuwe keuken gaan (laten) installeren, dan is het raadzaam om te kijken wat gangbaar is voor anderen. Het is immers de bedoeling dat het de waarde van je woning verhoogt, dus je wil dat het ook aantrekkelijk is voor anderen. Ga voor iets tijdloos, iets moderns en iets dat niet al te uitgesproken is; dan kom je al een heel eind.