80% van de consumenten besteedt tegels leggen uit aan een professionele tegelzetter, die kost gemiddeld 25 tot 40 euro per m2. Liever zelf doen? Tegels leggen wordt gezien als een serieuze klus, maar met een goede voorbereiding en het volgen van een stappenplan is het zeker mogelijk om zelf een mooie tegelvloer of -wand te leggen. In dit stappenplan leer je de belangrijkste stappen van het tegels leggen, inclusief praktische tips om het werk goed uit te voeren.
Voorbereiding voor tegels leggen
Twijfel je nog of je zelf je tegels gaat leggen of toch een tegelzetter inschakelt? Lees in ieder geval het stappenplan door. Je kunt kosten besparen door de tegelzetter te helpen met de eindschoonmaak, voorbereiding en eventuele oude wandtegels verwijderen.
-
- Bedenk van tevoren wat voor soort tegels je wilt leggen. Er zijn verschillende soorten tegels, zoals keramische tegels, natuursteen tegels en glasmozaïek. Elke soort tegel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wandtegels zijn alleen voor wanden, en vloertegels hebben verschillende sterktes die passen bij verschillend gebruik. En natuursteen neemt bijvoorbeeld meer vocht en vuil op. Kies ook de juiste tegels die passen bij het tegelpatroon die je in gedachte hebt. Voor badkamer of keuken kun je een sierrand overwegen.
- Meet de ruimte op en bepaal hoeveel tegels je nodig heeft. Houd daarbij rekening met snijverlies. Maak een tegelplan waarbij je aan de randen nooit tegels moet versnijden kleiner dan de helft. Voorkom smalle stroken. Houd rekening met de voegruimte.
- Koop de juiste materialen en gereedschappen. Dit zijn onder andere tegels, tegellijm, voegmiddel, voorstrijkmiddel, primer, tegelreiniger, voegkruisjes, Qua gereedschap heb je nodig: een tegelsnijder, een tegeltang (knabbeltang), een waterpas, vouwmeter, mengkuip en menger, schoonmaakdoeken, lijmkam, troffel, tegelvijl, spons, voegwisser. Bij wand werkt pastalijm handig, bij vloer kies je eerder poederlijm omdat die voor het drogen geen lucht nodig heeft.
- Bereid de ondergrond voor. De ondergrond moet stevig, schoon, droog en vlak zijn. Is de ondergrond niet vlak – een verschil van meer dan 3mm, dan moet je deze egaliseren met een egalisatiemiddel. Ontvet de vloer eerst met tegelreiniger.
- Voorzie de ondergrond van een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat de tegellijm beter hecht en is cruciaal bij een zuigende ondergrond zoals gips, kalksteen, pleisterwerk of kaal beton. Let op: er zijn twee soorten voorstrijkmiddel: voor zuigende en niet-zuigende ondergrond. Tegel je over bestaande tegels? Gebruik speciale tegel-over-tegel voorstrijk die het oppervlakte ruwer maakt voor betere hechting. Verdeel de voorstrijk met een rubberen vloerwisser – laat goed drogen. Breng daarna een primer aan.
Leggen van tegels
Heb je vloerverwarming? schakel deze dan uit voordat je begint met tegels leggen.
-
- Zorg dat de ondergrond goed schoon en droog is voordat je begint met leggen. Check de kleurcode van je tegels: zijn ze allemaal precies dezelfde kleur?
- Maak de tegellijm aan in kleine hoeveelheden, zodat deze niet uitdroogt voordat je deze kunt verwerken. Voor gebruik nog eenmaal goed roeren. Gebruik een troffel voor het aanbrengen van de lijm en verdeel deze met een lijmspaan of lijmkam. Gebruik 8mm lijmkam voor tegels tot en met 30×30, 10-12mm voor tegels tot 50×50 en 15mm voor groter. Breng ook wat lijm aan op de achterkant. De lijm droogt erg snel, dus breng niet meer dan een vierkante meter lijm aan.
- Mix de tegels goed door elkaar voordat je begint met leggen. Zo voorkom je dat je tegels met verschillende tinten naast elkaar legt. Bij een bouwmarkt of verhuurbedrijf kun je een tegelsnijder huren. Gebruik een profielmat voor het aftekenen van een afvoer of leiding en een tegelzaag voor het maken van gebogen uitsparingen. Met een knabbeltang kun je de uitsparing bijwerken en met een speciale tegelvijl glad vijlen.
- Begin met het leggen van de eerste rij tegels. Doe je wand en vloer? Begin met wand. Lijn de tegels uit met een waterpas. Schuif en druk de tegels goed aan – maar niet tot de ondergrond. Bij vloertegels begin je met het vloergedeelte recht voor de deur. Zolang de lijm nog nat is, kun je tegels iets verschuiven. Met wat meer tegellijm kun je een dieperliggende tegel iets ophogen tot maximaal 3mm.
- Leg de volgende rijen tegels in de gewenste richting. Houd daarbij rekening met de voegbreedte en je tegelplan. Bij keramische tegels kun je de breeklijn in het glazuur krassen met een stanley mes, daarna kun je die met de hand breken.
- Gebruik voegkruisjes om de voegen egaal te houden.
- Gebruik een waterpas om de tegels waterpas te leggen. Dit zorgt voor een mooi en strak resultaat.
- Laat de tegellijm minimaal 24 uur uitharden. Let op: verwijder de voegkruisjes voordat het voegmiddel is uitgehard.
Afwerking van je gelegde tegels
Tegels voegen doe je pas wanneer de tegellijm uitgehard is. Met snellijm is de wachttijd 3 uur, anders 24 uur. Voegmiddel wordt snel hard dus houdt goed tempo aan. Let op: tegels zonder glazuur kunnen verkleuren wanneer je voegmortel met pigment gebruikt.
- Meng de voegmortel volgens de instructies op de verpakking.
- Breng het voegmiddel aan met een rubberen spaan.
- Veeg het overtollige voegmiddel weg met een vochtige spons.
- Laat het voegmiddel minimaal 24 uur drogen.
- Laat de tegels na het leggen minimaal 24 uur drogen voordat je er op loopt en 48 uur voordat je die belast. Bij snellijm is dit 4 uur en 12 uur.
- Gebruik een vochtige spons of tegelreiniger om tegels te reinigen en de cementsluier te verwijderen. Doe dit binnen 24 uur. Pas op dat je geen voegmiddel uit de voegen veegt. Gebruik een droge doek voor navegen.
- Waterdicht maken? Gebruik kimband en afdichtpasta. Kit alle naden dicht met kit die elastisch en schimmelvrij is.
Dit stappenplan is algemeen geschreven. Je kunt bij veel tegelzetters ook een adviesgesprek afnemen. Die vertelt je jouw opties en schat in hoeveel tegels en materiaal er nodig zal zijn. Kies je ervoor om de tegelzetter in te schakelen, dan is het gesprek doorgaans gratis.