Zelf tegels leggen? Lees dit stappenplan 

Thuis zelf tegels leggen

Is je woning toe aan een mooie make-over en ga je zelf tegels leggen? Dan is het belangrijk dat je een aantal stappen volgt. Alleen zo krijg je het mooiste eindresultaat. Tegels zijn het perfecte materiaal om een badkamer of een keuken mee te bevloeren. Tegels zijn namelijk vochtbestendig en je kunt ze eenvoudig onderhouden en schoon houden. Bovendien kun je een tegelvloer eenvoudig zelf leggen. Dit bespaart je veel kosten. Het leggen van een tegelvloer is een stuk eenvoudiger dan je wellicht zou denken. Zolang je maar een goed stappenplan hebt. Hieronder leggen we de 8 stappen van tegel duidelijk uit in een handig stappenplan. Veel klusplezier.

Stap 1: Bereken hoeveel tegels je nodig hebt

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je allereerst berekent hoeveel tegels je precies nodig gaat hebben. Let hierbij goed op de voegen die tussen de tegels komen en tussen de tegel en de muur komen. 

Hoeveel tegels heb je nodig

Stap 2: Brengt spandraden aan

Vervolgens is het tijd om twee spandraden aan te brengen. Je kunt de spandraden aan een stalen spijker in de vloer slaan. Zorg ervoor dat de breedte van het passtuk en de voet even groot is als de afstand van de draad tot de muur. 

Stap 3: Breng de tegellijm aan

Vervolgens is het tijd om tegels te gaan leggen. Begin met het stuk tegenover de deur. Breng op de grond tegellijm aan met een troffel. Breng de lijm gelijkmatig aan met een lijmkam. Hiermee kun je de lijm stevig tegen de grond aandrukken. Zorg dat je het tegel leggen in vlakken opdeelt, de lijm kan namelijk snel opdrogen. Begin met een aantal vierkante meter en ga daarna weer verder met het volgende vlak. Pak dan de eerste tegel en plaats deze in de hoek van de twee spandraden. Druk de tegel stevig in de lijm. 

Zelf tegellijm aanbrengen

Stap 4: Druk de voegkruisjes in de lijm

Daarna is het tijd om een voegkruisje in de lijm te drukken. Dit doe je op de hoekpunten van de tegels. Vervolgens kun je de tegel strak tegen de voegkruisjes plaatsen. Zijn er overbodige resten van lijm? Zorg er dan voor dat je dit direct verwijderd met een spons en water. 

Stap 5: Maak de tegels op maat met een tegelsnijder

Bij de volgende stap is het belangrijk om de passtukken voor de randen van de tegelvloer op maat te maken. Dit kun je eenvoudig zelf doen met een tegelsnijder. Het is verstandig om de maat af te tekenen op de tegels zelf. Onthoud dat je ook rekening moet houden met de voegbreedte. Plaats de tegel in de tegelsnijder en druk het mes tegen de tegel. Je kunt dit meerdere malen doen, totdat er een kras verschijnt op de tegel. Je kunt daarna de tegel langs de lijn breken. 

Het snijden van tegels in huis

Stap 6: Bijwerken van tegels met een knabbeltang, tegelvijl of tegelzaag

Wil je kleine hoeken of randen van de tegel nog bijwerken, dan kun je hiervoor het beste een knabbeltang gebruiken. Daarnaast kun je de randen van een tegel ook gladder maken. Dit doe je met een tegelvijl. Wil je een gebogen uitsparing maken, dan kun je hiervoor een tegelzaag gebruiken. 

Stap 7: Breng voegmortel aan 

Na het leggen van de tegels moet je de vloer 24 uur lang met rust laten. De lijm kan zo hard worden. Na de 24 uur is het tijd om de vloertegels te voegen. Je kunt hiervoor voegmortel gebruiken en dit kun je overal toepassen. Breng de voegmortel aan met een spaan. Strijk het over de tegels en druk het goed aan in de voegen. 

Zo leg je zelf tegels

Stap 8: Verwijder oneffenheden met een natte spons

Heb je voegmortel geknoeid, dan kun je dit eenvoudig verwijderen met een natte spons. De voegmortel moet ongeveer 2 uur lang drogen. Daarna is de voegmortel hard geworden en kun je de tegels nogmaals poetsen met een natte spons. Je kunt hierbij ook zeep en lijnolie gebruiken. Veeg daarna de tegelvloer droog met een doek en geniet van het prachtige eindresultaat.

3 gedachten over “Zelf tegels leggen? Lees dit stappenplan ”

  1. Pingback: Keuken tegels laten zetten of zelf doen? - Tegelhoek

  2. Pingback: Kun je over tegels heen tegelen? - Tegelhoek

  3. Pingback: Zelf tegels leggen voor beginners: alles wat je moet weten – Bouw en Onderhoudsbedrijf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *